Blue Analytics kan nå tilby en hurtig og kostnadseffektiv analysemetode (MLVA) for å karakterisere vintersårbakterien Moritella viscosa. Kunnskapen fra denne analysen kan bidra til bedre forebygging av vintersår.
Høy forekomst av vintersår
Vintersår er en sykdom og en miljørelatert skade som fører til betydelige dyrevelferdsmessige problem og økonomiske tap for havbruksnæringen. Vintersår representerer også et økende omdømmemessig problem for næringen, med stadig flere negative presseoppslag relatert til denne tilstanden.
Hovedagenset for vintersår på laksefisk i oppdrett er Moritella viscosa. I Fiskehelserapporten for 2022 er vintersår klassifisert som det tredje viktigste helseproblemet.
Vaksinering har ikke løst problemet med vintersår
M. viscosa har inngått som komponent i multivalente oljeadjuvansvaksiner siden slutten av 1990-tallet. I motsetning til andre bakterielle agens som inngår i multivalente registrerte laksefiskvaksiner, så har ikke vaksinering løst sykdomsproblemet.
Resultater fra laboratoriearbeid kombinert med erfaring fra felt indikerer at graden av kryssbeskyttelse mellom ulike M. viscosa-varianter er usikker og bør kartlegges. Inntil dette er kartlagt, kan variantspesifikk vaksine være et godt alternativ. Det betyr at isolater av M. viscosa innsamlet fra feltutbrudd lokalt og regionalt blir benyttet som vaksineagens for fisk som settes ut på samme lokaliteter neste gang.
Moritella viscosa er mer kompleks enn tidligere antatt
M. viscosa var i utgangspunktet sett på som en homogen bakterie. Forsking har over tid avdekket at dette ikke er tilfelle.
Ved hjelp av DNA-sekvensering, har nye varianter og grupperinger av bakterien blitt beskrevet. Både fullgenomsekvensering, bruk av gensekvensen gyrase B (gyr B) og MLVA (Multiple Locus Variable Number Tandem Repeat Analysis) har vært utført for å karakterisere og finne slektskap mellom ulike stammer av M. viscosa.
MLVA fremstår som den mest hensiktsmessige analysemetoden for rutineundersøkelser da den er hurtig og kostnadseffektiv. Blue Analytics har testet ut denne nye metoden, og tilbyr den nå som en del av våre analysetjenester.
Her kan du lese en veiledning for prøveuttak til MLVA M. viscosa og bestille analysen via denne lenken
Hva er MLVA?
Analysemetoden, kalt MLVA (Multiple Locus Variable Number Tandem Repeat Analysis) gjør det lettere å foreta en rutinemessig genotyping av M. viscosa-stammer sammenlignet med fullgenomsekvensering. Sistnevnte metode er ressurskrevende både arbeids- og kostnadsmessig.
MLVA som metode bygger på en kartlegging av spesielle deler av bakteriens DNA. Dette er deler som ikke koder for spesielle gener, men som inneholder korte repeterende sekvenser. Denne typen DNA-områder blir gjerne kalt VNTR (Variable Number of Tandem Repeats) (se figuren nedenfor). Kombinasjonen av ikke-kodende områder og repeterende elementer gjør at en VNTR endrer seg raskere enn arvestoffet generelt.
Undersøkelser av VNTR egner seg derfor til kartlegging av slektskap mellom nærstående arter. Forandring i VNTR skjer i form av endring av antallet repeterende elementer. Ved å analysere flere VNTR, kombinert med slektskapsundersøkelse, får vi et verktøy med høy oppløsning for bakterietyping. Dette gir mer kunnskap om bakterien og muligheter for en mer målrettet forebygging av vintersår.