Vannfiltrering

Påvisning av smittestoff i vann fra oppdrettsanlegg, vil gi en indikasjon på om sykdom er under utvikling. Metoden er sensitiv og kan gjøres uten håndtering eller avliving av fisk.

Ved å ta en vannprøve fra karet eller merden, er det mulig å oppdage sykdomsfremkallende organismer på et tidlig stadium. Det kan da iverksettes nødvendige tiltak før infeksjoner har etablert seg i et stort antall individer i fiskegruppen eller spredt seg til andre deler av anlegget.

Hvorfor teste vannet?

PCR-testing av enkeltfisk vil med liten sannsynlighet kunne fange opp en begynnende infeksjon hvis antall infiserte fisk er lavt. Infiserte fisk vil skille ut den sykdomsfremkallende organismen i vannet som igjen kan smitte flere fisk.

For å påvise en infeksjon i tidlig fase ved tradisjonelle metoder, må det tas ut og analyseres et stort antall fisk fra gruppen. Ved å teste vannet kan vi oppnå følgende:

  1. God fiskevelferd
    Prøvemetoden fremmer fiskevelferden da vannprøvetaking ikke medfører håndtering eller avliving av fisken.

  2. Muliggjør smittereduserende tiltak
    Tidlig påvisning av sykdomsfremkallende virus (f.eks. ILAV, SAV, IPNV), bakterier (f.eks. Pasteurella, Moritella) eller parasitter (f.eks. AGD) muliggjør iverksettelse av smittereduserende tiltak (behandling, isolering, destruksjon) av fisk i kar og merd.

  3. Risikovurdering før håndtering av fisk
    Regelmessig vannprøvetaking (f.eks. en gang i måneden) kan brukes til å overvåke virus-, bakterie- og parasittstatus i vannet. I forkant av operasjoner som medfører stress og ved risiko for smittespredning, kan det være spesielt nyttig å vite mengden av smittestoff som kan føre til sykdom etter håndteringen.

  4. Kostnadseffektivitet
    Prøvetaking av enkeltfisk er en arbeids- og kostnadskrevende prosess som i noen tilfeller kan erstattes med vannprøver. Dette vil spare både arbeid og utgifter siden det krever færre PCR-analyser.

Fremgangsmåte for vannprøvetaking og filtrering

Vannprøven må filtreres gjennom et spesialfilter som fanger opp eventuelle smittestoff. Blue Analytics kan være behjelpelig med å skaffe og installere vannfiltreringsutstyr, og leverer nødvendig prøvetakingsutstyr. Alternativt kan vannprøven sendes til Blue Analytics som har slikt utstyr.

Undersøkelse av sykdomsfremkallende bakterier er egnet for både innsendelse av filter og vannprøver. For detektering av virus og parasitter anbefaler vi imidlertid at vannprøvene blir filtrert på lokaliteten på grunn av lav stabilitet på viralt materiale i vann og parasitter som kan feste seg på innsiden av vannflasken. Det bør filtreres minst én liter vann slik at man oppnår høy sensitivitet på analysen og har større mulighet for å fange opp agenset i vannmassen (Figur 1).   

Kar med fisk og flaske til vannprøver som sendes til PCR-analyse.

Figur 1. Fremgangsmåte for vannprøvetaking og vannfiltrering for videre påvisning av smitte, med eller uten tilgang til vannfiltreringsutstyr på anlegget.
Uten tilgang til vannfiltreringsutstyr:
1: Ta vannprøve ved vannutløpet, 2: Send vannflasken til Blue Analytics for PCR-analyse.
Med tilgang til vannfiltreringsutstyr:
1: Ta vannprøve ved vannutløpet, 3: Hell vannet i trakten med filter, 4: Send filteret til Blue Analytics for PCR-anlayse.

Gjør en behovsvurdering av antall vannprøver per kar eller merd og prøvetakingsfrekvens basert på fiskebestand og forventet prevalens av målagens. Ta gjerne kontakt med leder for labanalyser og drift, Dag Knappskog i planleggingsfasen av prøvetakingen.

Her er lenker til detaljert beskrivelse av fremgangsmåte og bestilling av PCR-analyse (under Diagnostikk) og bestilling av utstyr for uttak av vannprøver

Kontaktperson for vannfiltrering:

Bilde av kontaktperson.

Dag Knappskog
Head of Sales & Operations

Send e-post

Ring +47 414 34 424

Skroll til toppen